Friday, September 2, 2011

Figs, cheese and music - Fichi, formaggi e musica

There is a tradition here in Ceglie Messapica called "Thursdays in September". The story goes that it is a time for friends to gather at their houses in the country to drink last year's wine and make room for the new: sounds like a great excuse to eat, drink and be merry.
Last night I celebrated the first of these Thursdays at the Masseria LoJazzo where they hosted an event focused on the many varieties of local figs and their historic place in the economy of Ceglie Messapica.
We watched a fascinating documentary on the history of bread-making in Ceglie, listened to a panel discussion on figs, ate plates of figs, grapes and cheese, and listened to live folk music until 2 am, all in a breathtaking location on 90 plus acres of land.

Qui a Ceglie Messapica esiste una tradizione chiamata "I giovedi` di settembre". Si dice che e` un'occasione per gli amici di radunarsi nelle case in campagna per bere il vino dell'anno passato e far posto a quello nuovo: una bellissima scusa per mangiare, bere e divertirsi.
Ieri sera ho festeggiato il primo di questi giovedi` alla Masseria LoJazzo dove i proprietari hanno organizzato un evento sul tema delle molte varieta` di fichi locali e il loro posto nell'economia di Ceglie Messapica. Un interessantissimo documentario sulla preparazione del pane attraverso gli anni e` stato seguito da una presentazione delle varieta` di fichi, con degustazione degli stessi e di formaggi locali, musica popolare e danze - il tutto nella splendida cornice di questa masseria su 30 e passa ettari.

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